Menu

Projekt

Potsdamer Quartet

Albumet Potsdamer Platz genomsyras av Jan Lundgrens unika förhållande till jazz, såväl själva upplevelsen som utförandet. Hans konstnärskap har under hela karriären definierats av förändring och förnyelse och samtidigt en stadig förankring i jazzhistorien.

I sina musikaliska projekt har Jan Lundgren visat på olika sätt att föra in europeiska musiktraditioner i klassisk jazz. Han har följt i Jan Johanssons spår och gjort egna nya, distinkta avtryck, han har visat – i European Standards – att jazzen för länge sedan har flyttat ifrån USA och utvecklat ett eget ungt kulturarv på den gamla kontinenten, han har i Mare Nostrum skapat ett europeiskt sound. Med Potsdamer Platz går han vidare i samma riktning och skapar nytt genom interaktion med favoritmusiker. Favoritmusikerna för detta projekt är altsaxofonisten Jukka Perko från Finland, danske trumslagaren Morten Lund och den svenske basisten Dan Berglund. Av skivans elva kompositioner är tio Jan Lundgrens. Skivans första spår, ”Potsdamer Platz”, vibrerar av positiv energi som i nästa spår, ”No. 9”, förbyts i klagan. ”Lycklig resa” är Jan Lundgrens vackra hyllning till Jan Johansson i en intensivt svängig tolkning. ”Twelve Tone Rag” är en avancerad virtuos utsvävning som hålls ihop av en melodi med grund i tolvtonsskalan, allt i en inramning av bebop! Stämningslägena växlar med varje spår. ”On the Banks of Seine” är en melankolisk och romantisk utflykt medan snabba ”Bullet Train” ångar av funkkänsla. Här finns också stråk av Balkantoner i folkjazzkompositionen ”Dance of Masja” och elegisk längtan i ”Song for Jörgen”.

Albumet spelades in i Hansa Studios i Berlin, vid Potsdamer Platz, en mötesplats mättad av storstadens liv, kraft, rörelse och aktiviteter. En positiv puls. Albumet fick sitt namn, Potsdamer Platz, under inspelningen, då alla bitar föll på plats. För Jan Lundgren symboliserar namnet den positiva kraft som alltid bör komma ur musik: ”Musiken ska vara rörlig och föra oss någonstans.”

Potsdamer Quartet 2017. Photo Sven Thielmann



Potsdamer Quartet 2017. Photo Sven Thielmann