Menu

Projekt

Into the Night

ACT 9932-2
2021

Liveinspelning från Ystad Sweden Jazz Festival 1 augusti 2020

Trioformatet har alltid varit något av en idealkonstellation för Jan Lundgren. Som bäst är det när kommunikationen mellan de tre flyter, blir direkt, omedelbar, och leder till ett klingande samtal i en känsla av framåtrörelse och utveckling och musikerna tillsammans är lyhörda för inspirationen i varje litet ögonblick.

Jan Lundgren har haft sin trio i klassiskt format – piano, bas, trummor – ända sedan 1995. Ett annat triosamarbete är den europeiska supergruppen Mare Nostrum, en kongenial allians med trumpetaren Paolo Fresu från Sardinien och ackordeonisten Richard Galliano från Frankrike, som bildades 2007.

Till Ystad Sweden Jazz Festival 2020 hade Jan Lundgren planerat att Jan Lundgren Trio skulle framträda, men med coronapandemin ändrades förutsättningarna då en av musikerna fick ställa in sin medverkan till följd av reseförbud och trion fick utgå. Det blev en oväntad utmaning av det slag Jan Lundgren gillar. För konsert skulle det bli. Den framstående saxofonisten Émile Parisien från Frankrike kom till Ystad med mycket kort varsel, och en ny trio, en okonventionell sådan, såg dagens ljus. Dagen före konserten träffades musikerna, Jan Lundgren, Émile Parisien och basisten Lars Danielsson, för första gången. Redan efter en inledande kort repetition kände de alla tre att det bar. Konserten blev en stark upplevelse för publiken som fick känna den nya trions magi.

Into the Night bjuder till en början på medryckande låtar som mynnar ut i lustfyllda improvisationer. Allra först ”Glädjens blomster”, en gammal svensk folkvisa som Émile Parisiens mörka sopransax sveper in i ett gripande melankoliskt skimmer. Efter vibrerande harmonier i en skönt ekande korridor i ”Asta”– Lars Danielssons hyllning till dottern – följer överraskning på överraskning. Först basens uttrycksfulla introduktion i Émile Parisiens ”Préambule”, sedan hjärtevärmande, glänsande ”I Do”, som Jan Lundgren skrev till en teaterpjäs, och en hyllning till Franz Schubert, ”Schubertauster”, signerad den franske ackordeonisten Vincent Peirani i virtuos romantisk stil. Jazze, Jan Lundgrens lilla hund, har ett eget spår på Into the Night, ”A Dog Called Jazze” – valpigt livlig och entusiastisk! Näst sista spåret, titellåten ”Into the Night” med färgrika harmonier, skulle kunna vara ett soundtrack till traditionellt svenskt midsommarfirande. Till sist Lars Danielssons kärleksförklaring till jazzfestivalens hemstad, ”Ystad”, som framförs insvept i musikernas djupt kända kärlek och tillgivenhet.

Jan Lundgren, Lars Danielsson och Émile Parisien återsågs på Ystad Sweden Festival 2021.

Jan Lundgren, Lars Danielsson, Emile Parisien. Photo Markus Fägersten