Menu

En pionjär för The Great European Songbook

Jan Lundgren föddes i Ronneby 1966. Redan i femårsåldern började han ta lektioner i piano – och tennis. Han visade sig nämligen ha en särdeles talang även som tennisspelare och fram i tonåren ansågs han inte bara kunna bli en ny Adolf Wiklund utan också en ny Björn Borg. Jan Lundgren valde, till jazzälskarnas fromma, att satsa på musiken. Han skaffade sig en gedigen grund i den klassiska pianomusiken, men det var jazzen som skulle fånga honom. När han så småningom, efter flera år av klassiska studier, upptäckte denna nya musikaliska värld stod det klart för honom att det var i den han ville utvecklas.

I tjugoårsåldern började Jan Lundgren på Musikhögskolan i Malmö. Det berättas att han blev antagen på villkor att han också accepterade att bli pianist i välkända Malmöstorbandet Monday Night Big Band. Det dröjde inte länge innan han spelade med Sveriges främsta jazzmusiker, bland dem Arne Domnérus, som var hans mentor, Putte Wickman och Bernt Rosengren. Det var också vid denna tid han började resa till USA regelbundet – resor som han fortfarande gör – för att samarbeta med jazzlegendarer som Benny Golson och Johnny Griffin. Tack vare sin enastående teknik och sin klassiska grundskolning kunde Jan Lundgren snabbt tillägna sig den amerikanska jazzpianotraditionen och byggde upp en encyklopedisk kunskap, från tidig till modern jazz. Med denna som utgångspunkt började han skapa sin egen musik.

Debutalbumet Conclusion, som släpptes i Sverige 1994, fick ett varmt mottagande. Året efter grundade Jan Lundgren sin trio med två kurskamrater från Musikhögskolan i Malmö, basisten Mattias Svensson och trumslagaren Rasmus Kihlberg (år 2000 tog den danske jazzmusikern Morten Lund över på trummor och sedan 2007 är Zoltan Csörsz Jan Lundgren Trios trummis). Genombrottet kom med trions album Swedish Standards, som gavs ut 1997. Det blev omedelbart en bästsäljare och dess popularitet skulle visa sig bli varaktig. Swedish Standards hamnade på de svenska topplistorna, kom i en nyutgåva 2009 och har blivit något av ett standardverk i sig. Ytterligare sex album, alla prisbelönta och rosade, gavs ut fram till 2003. Jan Lundgren Trio turnerade flitigt; höjdpunkten var en konsert på Carnegie Hall i New York i juni 2000, vilken ingick i evenemanget ”Swedish Jazz Salutes the USA”. Jan Lundgren blev därmed den förste skandinaviske pianist som framträtt i det legendariska konserthuset.

Musikaliska samarbeten är en stor och viktig del av Jan Lundgrens liv som musiker. Med outsinlig energi och starkt konstnärligt driv initierar och genomför han projekt i olika konstellationer. Till dags dato har han i eget namn eller som bandledare i samarbeten spelat in över femtio album utgivna av kända skivbolag. Sedan 2014 görs alla inspelningar för det tyska skivbolaget ACT, som han även samarbetade med mellan 2005 och 2009. I egenskap av ackompanjatör har han medverkat på dussintals albuminspelningar, och han har också själv producerat flera cd-inspelningar. Jan Lundgren har samarbetat med så gott som alla betydande svenska musiker och med ett stort antal internationella jazzstjärnor som Mark Murphy, Harry Allen, Lee Konitz och Stacey Kent. Han är också en av grundarna av Ystad Sweden Jazz Festival, som startades 2010 och snabbt nådde positionen som en av Europas viktigaste jazzfestivaler. Jazzfestivalen i Ystad, Jan Lundgrens hemstad sedan 2005, är intimt förknippad med hans starka engagemang och profil som konstnärlig ledare.

Jan Lundgren är som pianist och kompositör en av pionjärerna för en självständig europeisk jazz i förhållande till den amerikanska. Han är en stark inspiratör för flera musiker i yngre generationer. I hans spelsätt finns virtuositeten med en tonbildning och en formkänsla som känns igen från europeisk klassisk musik, närvaron av en folkmusiktradition, den amerikanska jazzens kanon och den ohämmade glädjen i improvisationen. Det öppnar för ett musicerande präglat av gränslöshet och genreöverskridande, och den imponerande projektlistan bär syn för sägen. Här återfinns till exempel ett samarbete med den världsberömde klassiske trumpetaren Håkan Hardenberger som mynnade ut i en spännande mix av nutida musik, jazz och fri improvisation, musik- och poesiföreställningar med poeten Jacques Werup, kyrkomusik från renässansen i projektet Magnum Mysterium med basisten Lars Danielsson och Gustaf Sjökvist Kammarkör, en hyllning till pianisten Jan Johansson – en föregångare när det gällde att kombinera jazz och svensk folkmusik till ett nordiskt sound – som resulterade i inspelningen The Ystad Concert – A Tribute to Jan Johansson 2016. Även den mångsidige Leonard Bernstein förekommer bland projekten genom Jan Lundgrens medverkan i hyllningskonserter i ledande europeiska konserthus till hundraårsminnet av den internationella musikprofilens födelse.

Mare Nostrum är ett projekt som i någon mån kan sägas vara kvintessensen av Jan Lundgrens skapande. Namnet syftar på såväl musikerkonstellationen, en trio, som dess samarbete och album samt en komposition. I trion, som har beskrivits som en europeisk supergrupp, spelar Jan Lundgren tillsammans med den franske ackordeonisten Richard Galliano, som är av italiensk härkomst och har växt upp i södra Frankrike, och den italienske trumpetaren Paolo Fresu, som kommer från Sardinien. Tre framstående musiker som bär på traditioner och förenas i ”en europeisk supergrupp” är ett perfekt exempel på hur Jan Lundgrens stilistiska följsamhet och nyfikenhet skapar utrymme för nya klanger och uttryck i musikaliska möten, alltid med ett melodiskt perspektiv. I Mare Nostrum finner en nordisk ton klangvärldar med förankring kring Medelhavet. Debutalbumet Mare Nostrum kom 2007 och blev en mycket stor framgång i jazzvärlden med en försäljning om femtiotusen exemplar. Trion har gett ut ytterligare två album, Mare Nostrum II 2016 och Mare Nostrum III 2019; inspelningarna har gjorts i vart och ett av musikernas hemländer. Albumtrilogin är ett lysande exempel på europeisk jazz av i dag och projektet som sådant har förstärkt Jan Lundgrens profil och betydelse: han hör tvivelsutan till grundarna av The Great European Songbook.

Ytterligare ett exempel på Jan Lundgrens kreativa möten med musiker är hans egen konsertserie ”Kind of Jazz” på Stockholms konserthus, som startade 2019. Våren 2024 kommer den sjätte upplagan!

Jan Lundgren är sedan 2022 medlem av Kungliga Musikaliska Akademien i Sverige.

Photo Thomas Schloemann


Photo Thomas Schloemann