Menu

Jan Lundgren – pianist

Ystad Sweden Jazz Festival

Jan Lundgren är konstnärlig ledare för Ystad Sweden Jazz Festival som arrangeras av den ideella föreningen Ystad Jazz med musikstiftelsen Musik i Syd som medarrangör. Festivalen grundades 2010 av Jan Lundgren och Thomas Lantz, tidigare kommunalråd i Ystad, efter en gemensam idé om en årlig internationell festival i hemstaden sommartid. Frivilliga krafter är grunden för festivalens genomförande: en kommitté arbetar året runt med planering och under festivalen ser över hundra volontärer till att allt går i lås. Stämningen är familjär och inramningen unik: festivalen har flera utmärkta konsertplatser i den vackra stadsmiljön och vid havet. Under pandemin återkom jazzfestivalen i Ystad både 2020 och 2021, som en av få musikfestivaler. Konceptet var anpassade festivaler med direktströmning.

Varje år gästas festivalen av internationellt kända artister och skandinaviska jazzstjärnor. Den tredje festivalen, 2012, blev en milstolpe: Quincy Jones var hedersgäst och hyllades med festkonserten ”A Quincy Jones Celebration”.
Även unga musiker ges utrymme på jazzfestivalen, helt i linje med grundprincipen att åldern saknar betydelse. På festivalscenen Next Jazz Generation framträder talangfulla musiker som går på jazzutbildningar i Skåne. Lika självklart som att festivalen gästas av såväl äldre etablerade jazzmusiker med stjärnstatus som unga ”up and coming” är ett genusperspektiv. För Jan Lundgren är ett inkluderande synsätt en självklarhet i alla led: musik, musiker, publik. Festivalen visar att jazzen inte är en smal musikgenre utan en värld av musik med öppna gränser.

Jan Lundgren är också konstnärlig ledare för, och initiativtagare till, en systerfestival till Ystad Sweden Jazz Festival: pianofestivalen Ystad Winter Piano Fest. Festivalen med internationellt erkända pianister och unga begåvningar i början av en internationell karriär startade 2021 och återkom 2022.
Ystad Sweden Jazz Festival 2024 äger rum 31 juli–4 augusti.


Ystad Sweden Jazz Festival

Ystad Sweden Jazz Festival (YSJF) is an annual international music event held in Ystad in southern Sweden. Each year in early August, the five-day festival presents around 40 concerts and related events.

Jan Lundgren & Bengt Hallberg: Back To Back. Ystad Sweden Jazz Festival 2012. Photo Markus Fägersten.


Ystad Sweden Jazz Festival 2022, Photo Harri Paavolainen