Menu

Projekt

Kristallen

Duon är ensemblespel i det mest reducerade formatet. Samtidigt kan duon öppna en musikvärld utan gränser, och två musiker kan verka både som en och i dialog med varandra. Call and response är jazz i dess renaste form.

Kristallen är en klangvärld som fångar ögonblicket då ljus som träffar kristall bryts till färger. Den är magisk och skör, här finns stillhet och rum för fantasi. Nils Landgren och Jan Lundgren har som duo en förkärlek för lyrisk kammarjazz i ett stilla och naturligt flöde. Det är vacker musik som fångar lyssnaren.

Kristallens stämningston slås an redan i första spåret, ”Blekinge”. Stycket, som fått namn efter Jan Lundgrens födelselandskap, är högstämt skirt och dröjande, musiken raffinerad svensk folkton färgad av jazz. På ”Blekinge” följer sömlöst en livfull bluesversion av vaggvisan ”Byssan lull”. I ”Hornlåtar” samspelar trombon och piano intagande och väver in traditionella hornsignaler; tankarna vandrar iväg till Nils Landgrens och Esbjörn Svenssons version på skivan Swedish Folk Modern, som kom ut 1998. Ytterligare två spår har betydelse på ett personligt plan för Nils Landgren: ”Olu”, som finns med på albumet Gotland (1996) i en inspelning med den polske trumpetaren Tomasz Stańko (1942–2018), och, förstås, ”Värmlandsvisan” som en hyllning till Nils Landgrens födelselandskap. Jan Lundgren har utöver sina egna kompositioner fört in verk av två pianister som inspirerat honom: ”Country” av Keith Jarrett och ”The Wedding” av Abdullah Ibrahim. Titlar ur The Great American Songbook och Beatleskatalogen gör urvalet komplett.

Landgren & Lundgren © ACT Steven Haberland



Landgren & Lundgren © ACT Steven Haberland