Menu

Projekt

Mare Nostrum

År 2007 bildade tre toppmusiker i europeisk jazz, den italienske trumpetaren Paolo Fresu, från Sardinien, den franske ackordeonisten Richard Galliano och den svenske pianisten Jan Lundgren, trion Mare Nostrum. Var och en hade de rötter i hemlandets traditionella folkmusik, rötter som vävts in när de utvecklade ett eget musikaliskt språk. Deras respektive musikaliska egenart och inspirationskällor, deras känsla för poesi och kärleken till melodin, allt detta kom att binda dem samman i Mare Nostrum.

Det finns tre album med Mare Nostrum. Inspelningarna har gjorts i vart och ett av musikernas hemländer. Det första albumet spelades in i Italien 2007 och sedan dröjde det till 2016 innan de tre musikerna kunde spela in album nummer två, då i Frankrike. Mare Nostrum III spelades in i Sverige 2019, i Nilento Studio i Göteborg.

Mare Nostrum III är liksom sina föregångare samtida europeisk jazz av finaste märke. I sann demokratisk anda har varje musiker bidragit med fyra originalkompositioner samt ett favoritstycke, allt i lyhörda tolkningar på ett gemensamt musikaliskt språk.

Albumet inleds med Richard Gallianos ”Blues sur Seine”, en melankolisk pianomelodi som minner om Satie, eller möjligen Grieg. Pianot får sällskap av en trumpet och sedan ett vemodigt ackordeon. Här finns Paris, men också fjordar, Medelhavsstränder och Basin Street i New Orleans. Det är enkelt, det är förtrollande. I Paolo Fresus ”Pavese” finns känslan för hemlandet i en omgivning av spontana ljudlandskap. I Jan Lundgrens ”Love Land” flätas livfulla, glada röster samman med ett medryckande motiv och fram kommer svensk folklores magi. Två av de mest bitterljuva melodier som någonsin skrivits, Michel Legrands ”The Windmills of Your Mind” och Eduardo Di Capuas ”I’te vurria vasà”, framförs med intensiv känsla. Efter det bitterljuva följer tre stycken som hör samman med tre personliga minnen. I ”Le Jardin des Fées” hyllar Richard Galliano den saknade vännen Didier Lockwood, berömd fransk jazzviolinist, i ”Del Soldato in trincea” minns Paolo Fresu en av sina favoritfilmer, Ermanno Olmis Torneranno i prati, och i ”Ronneby” strosar Jan Lundgren omkring på gatorna i sin födelsestad i en starkt rytmisk bluesinspirerad folkmelodi. Efter trions tolkning av Quincy Jones kärlekstema från filmen The Getaway följer Paolo Fresus sordinerade trumpet i koncentrerade ”Human Requiem” och en långsam, återhållen ”Letter to My Mother” av Richard Galliano. Slutspåren bjuder på fulländad symbios: Jan Lundgrens musikalmotiv ”The Magic Stroll” och Richard Gallianos klassiskt inspirerade ”Prayer”, som liksom rullar fram på havets vågor.

Mare Nostrum II. Photo Riccardo Contarin



Mare Nostrum III, Photo ACT – Steven Haberland


Mare Nostrum III, Photo ACT – Steven Haberland


Mare Nostrum III, Photo ACT – Steven Haberland